Luk Vinduet
Syng den lille tabel

Artikel i "Børn og unge"

Af Birgitte Avnesø, B&U@bupl.dk

Det er ikke den letteste ting i verden at lære de små tabeller udenad, men nu får børnene hjælp af to århusianere, der har sat musik til tabellerne


Nu skal jeg lære dig en god måde at gange med 9.
1 x 9 er som 1 x 10 og trække 1 fra, det er 9.
2 x 9 er som 2 x 10 og trække 2 fra.
Det er 18.
Sangen om ni-tabellen fra cd'en "At gange med sange" er en af Klaus Rubins yndlinge.
I de første 46 år af sit liv tog han fingrene til hjælp, når han skulle bruge tal fra ni-tabellen. I dag kan han beholde hænderne i lommen, når han remser tabellen op.
Klaus Rubin er uddannet skuespiller og underviser blandt andet i drama og teater på Peter Sabroe Seminariet i Århus. Han er sammen med makkeren og musikeren Henning Jensen ophavsmand til en ny cd, der sætter musik og remser på de små tabeller. Tesen er, at rytmen og musikken kan gøre det lettere for børn at lære tabellerne.
"Det kan godt være, at vi er lidt gammeldags, men det er vigtigt at kunne sine tabeller. Vi bruger dem hver eneste dag, men der er mange unge, der ikke kan tabellerne. Med cd'en håber vi, at skolen - og forældrene - får et supplement," forklarer Henning Jensen.
Faktisk er det ikke mindst Klaus Rubins to drenge, der er "skyld" i, at ideen om musik til de små tabeller opstod. Han bemærkede nemlig, at drengene var lynhurtige til at lære en reklametekst fra tv udenad, hvis der var musik til den.
"Jeg kan ikke slå op i en telefonbog uden at skulle synge: "abcdefg…", og sådan tror jeg, at mange har det. Da jeg selv gik i skole, lærte jeg at bøje navneordene ved at synge dem. Vi har næsten alle sammen lært alfabetet gennem en sang. Hvorfor skulle man så ikke kunne lære tabeller på samme måde? Man lærer ikke kun med hovedet. Man lærer også med følelserne. Nu kan børnene for eksempel sidde med walkman på under den lange køretur til skiferien og lære matematik på en sjov måde," siger Klaus Rubin. Han underviser sine pædagog-studerende i æstetiske læreprocesser, og har sammen med Henning Jensen lavet en række projekter med blandt andre unge med indlæringsproblemer, stofmisbrugere eller andet misbrug.

Godt supplement
Cd'en består af 11 numre - ét for hver tabel fra et til ti og 0-tabellen. Den sidste - som ret beset ikke er en tabel - er taget med for at lære børnene, at et hvilket som helst tal ganget med 0 giver 0. Selv alt i verden ganget med 0, giver 0, som de synger i sangen. Det er ellers en af de matematiske sandheder, der kan være svære for børn - og voksne - at huske.
Sangene er bygget op uden alt for mange ord for at sikre, at matematikken er den, børnene husker. De 11 numre er skrevet i forskellige genrer som reggae, jazz og country - musikgenrer, som mange børn ikke er vant til.
"Teksten består af 110 talkombinationer, der skulle varieres. Hvis alle numrene var folkemusik, ville det være svært at skille tabellerne ad. Nu er tre-tabellen for eksempel latin, mens ni-tabellen er det mest moderne nummer. Men det er også vigtigt, at børn får en forståelse af de forskellige musikgenrer, siger Henning Jensen, der ikke forventer, at han sender en mindre matematisk revolution på gaden.
"Vi gør os ikke forhåbninger om, at alle i en klasse kan bruge cd'en. Den er et supplement, som måske appellerer til en vis del af klassen. Børnene bliver ikke nødvendigvis klogere, men cd'en er en mulighed for at lege matematikken ind i børnene, hvis der er fem minutter til overs i en matematik-time. Den er et alternativ til tabel-terperiet," siger Henning Jensen.
Set i det lys er det en rigtig god ide, de to har fået, vurderer lektor Henning Nielsen fra Aalborg Seminarium. Han underviser lærerstuderende i matematik - deriblandt forskellige måder at indlære matematikken på.
"Børn skal have en grundlæggende forståelse for principperne i matematik, før de begynder at lære tabellerne udenad, og det får de ved at arbejde med tallene. Når de har forståelsen, kan man begynde at se på, om der er forskellige måder at huske tabellerne på, og her er sang og musik et godt bud. Vi har mange intelligenser, og det gælder om at få så mange i spil som muligt," siger Henning Nielsen.
Han slår fast - gammeldags eller ej - at det er en vigtig forudsætning i dagligdagen, at man kan sine tabeller.
"Børn skal kunne hovedregning, og det bliver svært, hvis de ikke kan tabellerne. De kan heller ikke arbejde videre med matematikken, hvis ikke grundlaget er i orden. Alt bliver tidskrævende og besværligt uden tabellerne," siger Henning Nielsen.
Cd'en henvender sig primært til børn fra 1. til 5. klasse og er på gaden i begyndelsen af februar. Prisen er 159 kroner, og den kan købes i musikforretninger eller rekvireres fra hjemmesiden: www.atgangemedsange.dk

Luk Vinduet